Rollijn is het “Go” of een “No”

Er wordt tegenwoordig veel aandacht gegeven aan een “goed” harnas voor Pawvrienden, waar wij allemaal blij om mogen zijn πŸ™ŒπŸΌ . Wat jammer genoeg wel al eens vergeten wordt is het belang van een degelijke lijn. Je ziet heel veel “rollijnen” je kent deze wel ze rollen automatisch op en af naarmate de hond meters pakt of geeft. Deze rollijnen bestaan er in verschillende lengtes en uitvoeringen. De lengtes variΓ«ren van 3, 5, 7, of zelfs 10 meter. De designs zijn ook uiteenlopend die je zelfs kan pimpen met een poop zakhouder of een zaklamp, heb je graag een touw of lint ook hier is keuze in. De voordelen zijn er dus zeker en vast wel, maar wegen naar mijn gevoel niet op tegen de nadelen πŸ₯΄. Ik geef je graag een opsomming van de “Go’s” en de “No’s” πŸ‘‡πŸΌ

βœ… Go’s

πŸ‘‰πŸΌDe lijn rolt op en af, de verzorger hoeft deze handeling niet zelf uit te voeren.

πŸ‘‰πŸΌ De hond “ervaart” meer vrijheid dan de reguliere korte lijn.

πŸ‘‰πŸΌ Sommige rollijnen kan je pimpen met een poopzak houder of zaklamp wat eventueel voor sommige verzorgers handig kan zijn.

❌ No’s

πŸ‘‰πŸΌ Er is altijd een soort van spanning (druk) tussen de rollijn en de hond (anders kan deze niet afrollen). De hond moet eerst toch wat “kracht” zetten lees als “trekken” aan de rollijn om verder te komen. Je zal maar aan het oefenen zijn om je hond te leren om niet te te trekken aan de lijn.

πŸ‘‰πŸΌ Er zijn toch wat veiligheidsrisico’s verbonden aan het niet juiste gebruik van een rollijn.

πŸ‘‰πŸΌ De hond en jijzelf maken kans om op brand en schaafwonden op te lopen bij het vastnemen van het touw of lint van een rollijn.

πŸ‘‰πŸΌ Als je het kastje ( waar de rollijn zich in bevindt ) om welke reden dan ook laat vallen, schiet deze in een snelle bewegen richting de hond wat een schrikreactie kan veroorzaken met alle gevolgen van dien.

Maar wat zijn dan “eventueel” wel goede lijnen, hoor ik je denken.. Wel dat is zeer persoonlijk ! Het gaat vooral over lengte, veiligheid en wat voor jou als verzorger goed voelt en fijn in de hand ligt. De reguliere lijn van 1,5 meter is te kort, maar dan ook echt véél te kort! Pawvrienden krijgen op deze manier veel te weinig ruimte om nog maar enige vorm van vrijheid te voelen. Laat vrijheid nu iets zijn dat iedereen nodig heeft, als jij je hond dan kort houd kan deze geen eigen keuzen en is er geen ruimte voor zelfregulatie. Voor een gezonde” mind” bij je hond is het nodig dat deze zo nu en dan eens eigen keuzes kan en mag maken, uiteraard onder toeziend oog van de verzorger naar veiligheid toe! Een wat langere lijn, van 3 meter is een fijne lengte. Deze lengte kan je als verzorger nog goed hanteren en geeft men de hond enige vorm van vrijheid. Natuurlijk ervaart ieder het op zijn manier, voor de ene hond is er nooit genoeg vrijheid en voor de andere hond is deze lengte te lang. Maar doorgaans wordt deze lengte door velen als “pawfect” πŸ˜‰ ervaren. Als men kiest voor meer lengte bijvoorbeeld 5 meter wordt het vaak een “struggle” om de lijn te hanteren, het is vaak een waar gevecht om deze lengte de “baas” te blijven, je hebt al snel een klos in je handen die volledig in de knoop is geraakt πŸ˜…. Deze lengte blijft vaak overal achter haken denk hierbij aan wandelingen in het bos of blijf je achter een verlichtingspaal hangen bij een ommetje om in je buurt. Deze langere lijnen zijn qua veiligheid op de gewone dagelijkse wandelingen niet evident en worden zo ook ervaren door vele verzorgers. De lange lijnen vragen van jou als verzorger wel enige “lijnvaardigheid” kortom je zal ermee moeten leren werken als je een langere lijn wil gaan gebruiken. Zoals eerder gezegd een “goede” lijn is zeer persoonlijk, waar je verder eventueel op kan letten is; heb je graag een handvat aan de lijn, neem je graag een tube line (deze liggen goed in de hand en snijden niet in je hand of poten van de hond, gaan lang mee en zijn zeer sterk), misschien vindt je een multifunctionele lijn wel handig. Er is keuze te over, neem de tijd en neem ze een vast als je een nieuwe lijn gaat aanschaffen, het is gewoon een feit dat het jammer genoeg tΓ© vaak onderschat wordt hoe belangrijk een “leiband” wel degelijk is. Hopelijk heb je er wat aan en kan je na het lezen van dit blog, zelf een fijne keuze maken naar een lijn die voor jezelf en je Pawvriendje fijn voelt 🫢🏼

“Als al de neuzen in dezelfde richting staan dan is de ski the limit”

Liefs Anja

Tube Line Licht Blauw
Tube Line Knal Groen
Tube Line Zwart
Tube Line Knal Geel

Deel dit bericht

Lees andere berichten