De kracht en het nut van borstelen

Wat is de kracht of beter gezegd, wat is het nut van het borstelen van je Pawvriend?

Waarom borstel jij je haren? Juist ja, je komt er beter mee voor de dag en het behoort tot de verzorging van je persoonlijke hygiëne. Waarom zou je de vacht van je beste vriendje dan niet verzorgen? Dan zien ze er mooier uit en het borstelen van je Pawvriend behoort tot zijn of haar verzorging. Want zeg nu zelf (en eerlijk), als je een onverzorgde Pawvriend ziet, dan denk je toch al snel; wat erg…

Klitten verwijderen moeten wij doggroomers jammer genoeg regelmatig doen, best jammer en zeker voor de Pawvriend die het moet ondergaan, want klitten verwijderen is een pijnlijke zaak! Al zeker nefast voor een goede gezonde van vacht en huid. Is een knoopje tot daar aan toe, maar een klit is toch een heel ander verhaal hoor.

Een vacht die thuis heel goed onderhouden wordt is een gezonde vacht waar veel mooiere resultaten mee behaald kunnen worden. Weet dat ontklitten dus niet enkel zeer pijnlijk is voor je Pawvriend maar je ook de vacht beschadigt ! En door deze beschadiging van de vacht gaat deze nog meer klitten, Gek? Nee zeer logisch zelfs. Een woordje uitleg:

Een haarpijl bestaat uit schubben, bij beschadiging gaan deze schubben open staan en glijdt het haar niet meer mooi naast elkaar, de schubben blijven in elkaar hangen, en draaien zo in elkaar. Dit is wat er gebeurt als je de vacht niet regelmatig hydrateert en voedt. 

IMG 6619

De vergelijking kan gemaakt worden met ons eigen haar dat kapot is. Wat is dan het advies van jouw kapper ?

Ook door die klitvorming/vervilting van de vacht verliest deze zijn beschermende functie voor alle schadelijke invloeden van buitenaf zoals warmte en koude regelen, beschermen tegen vuil enzovoort. Je kan je niet voorstellen wat je in de klitten/vilt kan tegen komen, zelf vond ik al eens een nietje in de klitvorming van een Pawvriend in mijn salon. Een vacht vol klitten en zeker een vervilte vacht trekt aan de huid. Kan je het je al voorstellen wat dat met huid doet.

Inderdaad, dat maakt kleine wondjes omdat de klit er voor zorgt dat de huid niet kan ademen en deze scheurtjes maakt in de huid omdat de klit/vilt trekt aan de huid.

Dit wil je toch allemaal niet voor je Pawvriend. Maar ik ga je hier dadelijk enkele tips geven hoe je deze ellende kan voorkomen.

  • Begin al van pup af aan met borstelen, en zeker bij Pawvriendjes die een lange vacht tegemoet gaan. Tenslotte, Jong geleerd is …
  • Het borstelen op vaste tijdstippen geeft je Pawvriend de voorspelbaarheid die onze Pawvrienden zo graag hebben. En zo heb je voor jezelf een plan waar je je aan vast kan houden! Win – Win (tip van mij als gedragsbegeleider)
  • Ga ook op regelmatige tijdstippen naar je Doggroomer, maak er een vervolgafspraak. Zo ben je altijd zeker dat je Pawvriend op vaste tijdstippen kan gaan en heb je niet de teleurstelling van lange wachttijden waardoor je langer moet wachten met alle gevolgen.
  • Kies voor aangepast borstelmateriaal. Vraag je Doggroomer hierover voor advies. Hij of zij kan je optimaal adviseren, zij zijn er tenslotte beroepsmatig mee bezig.
  • Het gebruik van een goede “leave in conditioner” beschermt de vacht tegen de borstelbeurt en zorgt er mee voor de dat je knoopjes de baas blijft!
  • Borstelen versterkt de band met je Pawvriend, Win – Win (natuurlijk niet dat je telkens te lang wacht met borstelen en je Pawvriend gaat pijnigen met klitten te verwijderen). Daarom is het opzoek gaan naar het kritisch borstelpunt aangewezen.
  • Borstel niet enkel oppervlakkig
  • Borstel laag per laag
  • Borstel met aandacht, zo is de kwaliteit van de borstelbeurt optimaal. Want vaak borstelen en niet correct borstelen levert teleurstellende resultaten op.
  • Oefening baart kunst. Net zoals vele dingen in het leven.
  • Vind je het borstelen echt moeilijk (dat kan zeker en vast) vraag je Doggroomer om advies. Hij of zij gaat dit met veel liefde en plezier voor je uitleggen, het is hun vak en passie. Dat betreed je ook met je vraag naar uitleg over een goede borstelbeurt. Wie praat er niet graag over zijn passie?!
  • Lukt het na het advies nog steeds niet? Geef vooral niet op! En vraag het nog eens of laat je Doggroomer eens zien hoe je het doet, misschien loopt er toch even iets mis. Is je techniek nog niet optimaal? Er zijn natuurlijk ook vachtjes die heel weerbarstig zijn, schaam je vooral niet om (misschien nog eens) hulp te vragen! Je kan het maar beter vragen dan alles maar op zijn beloop te laten. Ik werk bijvoorbeeld dan met tussen beurten. Wat is dat juist? Dan komt je Pawvriend tussen de trimbeurten naar het salon en wordt deze tussen de trimbeurten gewassen, geföhnd en uiteraard geborsteld, hier en daar wat bijgewerkt waar nodig.
  • Kies een salon en een Doggroomer waar je vertrouwen in hebt. Als er altijd dezelfde persoon aan je Pawvriend werkt, is dat voor je Pawvriend ook veel beter te plaatsen dan wanneer je gaat salon hoppen. (tip van mij als gedragsbegeleider)

#Pawsitivity #BecauseYourDogIsWorthIt #TakeCareOfYourPet #Gediplomeerd #Doggroomer #HondengedragSpecialist #Coach #Pawvriend #Pawvriendje

Deel dit bericht

Lees andere berichten